Cedronshof

Cedronshof toen een Saksische boerderij op de Schaak... 

Cedronshof

Cedronshof was een oude Saksiche boerderij in het buurschap wat nu Schaak heet. In het jaar 1501 was er al sprake van Cedronshof, hoe de boerderij daarvoor heette is onbekend.
In de ”Maasgouw” van 1 oktober 1879 is een artikel terug te vinden waarin wordt bericht dat de boerderij in 1501 aan het klooster Trancedron in Venlo werd geschonken door Meth, de vrouw van wijlen Wijn Koelen, en haar dochter Henriche, onder voorwaarde dat zij beiden door het klooster zouden worden onderhouden. Het erf en goed is gelegen in ”’t Wellreloo”, in de heerlijkheid onder Well. Het erf bestond uit 36 mergen akkerland (=ca. 30 ha) en 7 mergen weide (= ca. 5,9 ha).


Luchtfoto uit 1956 van Cedronshof met op de achtergrond de Saksische schuur.

Willem van Vlodrop, kasteelheer van Well legde in 1578 beslag op deze kloosterhof omdat de pachter gedurende de troebelen van de Tachtigjarige Oorlog jarenlang geen rente meer had betaald aan het kasteel Well. Door toedoen van de magistraten van Venlo werd later een regeling getroffen over deze zaak en de boerderij werd eigendom van de Sint Martinuskerk te Venlo.


Oude topografische kaart van een deel van Wellerlooi, rechts in het midden Cedronshof.
Ten tijde dat de Cedronshof eigendom was van de Sint Martinuskerk te Venlo.


Oude bouwtekening Cedronshof

In het archief van de Gemeente Bergen bevindt zich een relaas van een onderzoek door Schepenen van Afferden, ingesteld op verzoek van den scholtis te Well omtrent de vraag of een weg particulier of gemeente eigendom was. De Aswaeter, de Cendronshof en de Keverberghhof worden in dit geschil genoemd. Het speelt zich af in het jaar 1674. Meer hierover is te lezen in het boek “Wellerlooi, oons dörp an de Maas”.

Voordeurzijde Cedronshof

Zijkant van Cedronshof.

Plattegrond Cedronshof met potstal


De potstal van Cedronshof.

Cedronshof met kippenvoerende boerin

 
Oude tekeningen Saksische schuur bij Cedronshof.

In 1913 is de boerderij gekocht van de Sint Martinuskerk door Gerardus Jacobs.
Cedronshof is in 1956 afgebroken.
Daarna is er op die locatie door Ger en Lien Jacobs een nieuwe boerderij gebouwd. Deze doet nu geen dienst meer als boerderij maar wordt nu als burgerwoning bewoond door hun kleinzoon en diens partner.


Luchtfoto van de Cedronshof oftewel van boerderij Jacobs.

Een muur van de oude boerderij is blijven staan en verwerkt in de nieuwe boerderij.